Latarbelakang PERZIM

Hits: 0

Muzium Melaka pertama yang lebih dikenali sebagai Sekolah Gambar mula beroperasi pada tahun 1954 hasil usaha dan kerja keras pegawai British dan Rakyat tempatan melalui Persatuan Sejarah Melaka dan bantuan bahan dari Muzium Negara dan terletak di Jalan Kota, Melaka.

Di bawah Enakmen Lembaga Muzium Melaka 1954 pelbagai usaha dijalankan termasuklah mengumpul dan mempamerkan koleksi sejarah dan warisan budaya Melaka untuk tatapan rakyat tempatan dan pelancong asing yang mengujunginya. Pentadbiran harian dikendalikan oleh seorang berjawatan Setiausaha secara sukarela dengan kakitangan pengawas yang diambil dari kalangan anak jati Melaka yang bertugas di Muzium Negara, Kuala Lumpur.

Pindaan Enakmen dibuat pada tahun 1984 bagi membolehkan bidang permuziuman diperluas dengan pengujudan Ketua Eksekutif Lembaga Muzium Melaka iaitu Kurator.

Selaras dengan aspirasi kerajaan negeri agar bidang permuziuman dipergiat selaras dengan Melaka sebagai sebuah negeri yang kaya dengan warisan sejarah, maka pindaan Enakmen dibuat iaitu Enakmen Perbadanan Muzium Melaka bil. 11 tahun 1992 yang berkuatkuasa pada 1 Mac 1993.

Penubuhan ini juga membolehkan Ketua Eksekutif dipinda kepada Pengurus Besar dan ini membolehkan Perbadanan Muzium Melaka (PERZIM) menjadi sebuah badan korporat yang dapat memajukan bidang permuziuman dalam konteks pembangunan pendidikan dan pelancongan.

Sebagai sebuah perbadanan, PERZIM mula meneroka dimensi baru dari segi pengurusan, pembangunan dan pengendalian muzium di Melaka selaras dengan moto “WARISAN TERAS WAWASAN”.

PERZIM sekarang menguruskan 26 buah muzium, 11 Galeri dan beberapa tapak sejarah di seluruh negeri Melaka. Adalah menjadi harapan PERZIM agar muzium – muzium ini akan terus menjadi produk utama pelancongan dan sekaligus menjayakan matlamat Melaka Negeri Maju pada tahun 2010.

STATISTIK

icon

30+

JUMLAH MUZIUM & GALERI
icon

800,000+

JUMLAH PELAWAT TAHUN LEPAS
icon

2800+

JUMLAH JAM BEROPERASI TAHUN INI
icon

60+

MAKLUMBALAS PELANGGAN

TAHUKAH ANDA?

Apakah yang perlu anda tahu.
  • Kubur Tujuh Beradik, dahulunya terletak kira-kira 100 meter dari Kubur Sultan Arifin dan kini ditempatkan di dalam Kompleks Perkuburan Pulau Besar.
    Muzium Pulau Besar
TOP