Terokai Muzium

Perjalanan ke sekitar untuk menikmati khazanah yang luar biasa dan permata tersembunyi di Muzium.

Berita & Aktiviti

Terokai aktiviti dan berita eksklusif Muzium.

 • in Pengumuman

  Pengumuman ini kepada semua pelawat Muzium & Galeri Melaka

  Hits: 24Adalah dimaklumkan pada 18 September 2020, operasi Muzium dan Pejabat akan berakhir jam 12.15 tengah hari bagi program mesra Pengurus Besar bersama kakitangan Perbadanan Muzium Melaka. Maaf di atas segala kesulitan. Sebarang maklumat lanjut boleh hubungi kami di talian 06 2826526 (admin) atau 06 2811289 (Unit Pemasaran & Pendidikan) ata...
 • in Pengumuman

  Kenyataan Sebutharga

  Hits: 63Tawaran Semula Cadangan Kerja-kerja Membaikpulih RUmah Tradisional Milik Puan Suzanah binti Gemboh Di Batu 21 1/2, Kampung Pulau, Masjid Tanah Melaka Cadangan Kerja-kerja Konservasi Menara Masjid Bilal bin Rabah, Tanjung Kling, Melaka Tarikh tutup : 22 September 2020 Sila layari : http://www.perzim.gov.my/ms/orang-awam/tender-sebutharga/...

Bahan Jualan

 • Empayar Melaka
  Empayar Melaka

  Empayar Melaka

  RM140
  “ … zaman itu, negeri Melaka terlalu sekali ramainya, segala dagang pun berkampung … pasar tiada keputusan lagi … orang dari Melaka datang ke Jugra tiada membawa api lagi, barang …. berhenti, di sana adalah rumah orang … dari sebelah sini hingga datang ke Batu Pahat demikian juga, kerana masa itu rakyat Melaka sembilan belas laksa banyaknya yang di dalam negeri juga.”

  EDITOR : ABD KARIM BIN A. BAKAR | EDISI : 2010

STATISTIK

icon

30++

Jumlah Muzium & Galeri
icon

800K+

Jumlah Pelawat Tahun Lepas
icon

2800+

Jumlah Jam Beroperasi
icon

60++

Maklumbalas Pelanggan
YB. DATUK MUHAMMAD JAILANI KHAMISPengerusI PERZIM
Syabas dan tahniah kepada seluruh warga kerja PERZIM di atas usaha yang tidak mengenal erti jemu memajukan institusi permuziuman melalui jaringan kerjasama antara badan korporat, swasta, NGO mahupun sektor awam.
DRS. MOHD NASRUDDIN BIN RAHMAN
Pengurus Besar
PERZIM melangkah ke era kecanggihan ICT melalui penggunaan teknik peragaan pameran interaktif (3D) dan penggunaan QR Code yang membolehkan capaian maklumat dibuat hanya dihujung jari.
TOP