Terokai Muzium

Perjalanan ke sekitar untuk menikmati khazanah yang luar biasa dan permata tersembunyi di Muzium.

Kuih Tradisional Kaum Tionghua
Kuih Tradisional Kaum Tionghua

Info Sejarah

KUIH CHOY PAN @ KUIH TRADISIONAL KAUM TIONGHUA

  • Makanan tradisi suku kaum Hakka di Malaysia adalah sebahagian daripada warisan masakan di selatan China, walaupun ia cenderung menerima sedikit perhatian berbanding masakan Cina yang lain.
  • Kebiasaannya kita sedia maklum kuih tradisi seperti kuih Bakul dan Kuih Bulan semestinya dihidangkan semasa perayaan Tahun Baru Cina
  • Selain itu, Choy Pan juga adalah sejenis kuih tradisional yang paling penting bagi suku kaum Hakka Ketika menyambut Tahun Baru China.
  • Choy Pan adalah sejenis kuih yang bentuknya bagaikan jongkong emas (Gold Ingot).
  • Intinya mestilah diisi dengan padat dan penuh, melambangkan kemewahan harta benda dan tuah kepada keluarga. Ia merupakan satu makanan wajib keluarga Hakka ketika menyambut tahun Baru China.

STATISTIK

icon

30++

Jumlah Muzium & Galeri
icon

800K+

Jumlah Pelawat Tahun Lepas
icon

2800+

Jumlah Jam Beroperasi
icon

60++

Maklumbalas Pelanggan
YB. DATUK MUHAMMAD JAILANI KHAMISPengerusI PERZIM
Syabas dan tahniah kepada seluruh warga kerja PERZIM di atas usaha yang tidak mengenal erti jemu memajukan institusi permuziuman melalui jaringan kerjasama antara badan korporat, swasta, NGO mahupun sektor awam.
Nasa
DRS. MOHD NASRUDDIN BIN RAHMAN
Pengurus Besar
PERZIM melangkah ke era kecanggihan ICT melalui penggunaan teknik peragaan pameran interaktif (3D) dan penggunaan QR Code yang membolehkan capaian maklumat dibuat hanya dihujung jari.

Bagaimana pendapat berkenaan website PERZIM?

View Results

Loading ... Loading ...
TOP