Terokai Muzium

Perjalanan ke sekitar untuk menikmati khazanah yang luar biasa dan permata tersembunyi di Muzium.

Berita & Aktiviti

Terokai aktiviti dan berita eksklusif Muzium.

 • in Pengumuman

  Operasi Muzium Di Dalam Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP)

  Hits: 50Kompleks Muzium Sejarah Etnografi(Kompleks Muzium Negeri Melaka) i.Muzium Pendidikanii.Muzium Pemerintahan Demokrasiiii.Muzium Sasteraiv.Muzium Yang di-Pertua Negeri Melakav.Galeri Laksamana Cheng Ho Kompleks Muzium Samudera i. Muzium Samudera Fasa I (Flor de La Mar)ii.Muzium Samudera Fasa IIiii.Muzium TLDM Kompleks Muzium Rakyat i. Muzium ...
 • in Pengumuman

  Kenyataan Sebutharga

  Hits: 18Perbadanan Muzium Melaka berhasrat untuk melupuskan barang lusuh seperti penghawa dingin, peralatan komputer, peralatan elektronik, alat pemadam api, peralatan pejabat dan perabot. Tuan / Puan adalah dipelawa untuk menghantar sebutharga dalam tempoh 7 hari dari tarikh surat sekiranya berminat. Sebutharga hendaklah disertakan dengan sijil da...

Bahan Jualan

 • Empayar Melaka
  Empayar Melaka

  Empayar Melaka

  RM140
  “ … zaman itu, negeri Melaka terlalu sekali ramainya, segala dagang pun berkampung … pasar tiada keputusan lagi … orang dari Melaka datang ke Jugra tiada membawa api lagi, barang …. berhenti, di sana adalah rumah orang … dari sebelah sini hingga datang ke Batu Pahat demikian juga, kerana masa itu rakyat Melaka sembilan belas laksa banyaknya yang di dalam negeri juga.”

  EDITOR : ABD KARIM BIN A. BAKAR | EDISI : 2010

STATISTIK

icon

30++

Jumlah Muzium & Galeri
icon

800K+

Jumlah Pelawat Tahun Lepas
icon

2800+

Jumlah Jam Beroperasi
icon

60++

Maklumbalas Pelanggan
YB. DATUK MUHAMMAD JAILANI KHAMISPengerusI PERZIM
Syabas dan tahniah kepada seluruh warga kerja PERZIM di atas usaha yang tidak mengenal erti jemu memajukan institusi permuziuman melalui jaringan kerjasama antara badan korporat, swasta, NGO mahupun sektor awam.
DRS. MOHD NASRUDDIN BIN RAHMAN
Pengurus Besar
PERZIM melangkah ke era kecanggihan ICT melalui penggunaan teknik peragaan pameran interaktif (3D) dan penggunaan QR Code yang membolehkan capaian maklumat dibuat hanya dihujung jari.
TOP